top of page

Behang als een pro: Tips voor een vlekkeloos resultaat

Thuiskomen in een interieur dat echt bij jou past, betekent dat elk detail telt. En hoewel verf een populaire optie is voor het veranderen van de look van een ruimte, kan behang net dat extra beetje textuur en diepte geven aan je interieurontwerp. Maar het behangen van een kamer kan een ontmoedigende taak lijken, vooral als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Maak je echter geen zorgen, want met de juiste tips en technieken kun je behangen als een professional en het perfecte resultaat behalen. Ik heb al zeker zelf zo’n 70x behangen. Hier zijn mijn beste tips:Alles draait om een goede voorbereiding

De sleutel tot een goed resultaat bij het behangen is de juiste voorbereiding. Zorg er eerst voor dat de muren schoon en droog zijn, vrij van gaten, spijkers, scheuren of losse verf. Vul eventuele gaten op en schuur de muren waar nodig om een glad oppervlak te creëren. Let ook op een behang met lichte ondergrond op een donkere muur schijnt door. Verf dan eerst de muur in een lichte kleur.


Zorg ervoor dat je alle materialen in huis hebt:

 • Behangtafel of een lange tafel die vies mag worden

 • Behanglijm, ik zelf ben fan van de lijm van Arte. En anders voldoet ook de kant en klare lijm van Perfax. Let goed op dat je de juiste lijm hebt voor het type behang

 • Behang lijmroller & bakje

 • Platte kwast voor de randjes

 • Een gladstrijk spatel

 • Scherp stanley mes (of een ander afbreekmes)

 • Waterpas

 • Lichtgeel potlooden (dit om vlekken te voorkomen en zodat het niet doordrukt door behang)

 • Schroevendraaier voor verwijderen van stopcontactplaatjes en lichtknoppen

 • Voldoende behangrollen (let op dat ze allemaal hetzelfde batchnummer hebben ivm kleurverschil)

 • Schoon doekje en een emmer water


Meet nauwkeurig en snijd zorgvuldig

Meet de hoogte en breedte van de muur en snijd het behangpapier op de juiste maat. Zorg ervoor dat het behangpapier iets langer is dan de lengte van de muur, zodat je aan de boven- en onderkant wat extra hebt om eventuele afwijkingen te corrigeren. Houdt rekening met 10 cm extra, en voor een hoek ongeveer 3 cm. Snijd het behang vervolgens in stroken, zorg ervoor dat ze recht en op maat zijn. Let op het patroon. En controleer op eventuele misdruk en beschadigingen. Rol het behang binnenste buiten op en nummer de banen zodat je deze op de juiste volgorde plakt.


Meten is weten

Bedenk waar je wilt starten met behangen. Als het alleen om 1 muur gaat begin je links in de hoek te meten. Stel behang is 52 cm breed trek markeer dan op 49 cm. Trek een loodlijn met een waterpas met een lichtgeel potlood Zorg dat de lijn van boven naar beneden getrokken is.


Voor bijvoorbeeld een wc waar je de alle muren behangt. Start dan bijvoorbeeld boven de deur. Probeer de naad op een onopvallende plek te starten. Jekomt namelijk nooit exact uit. Zelf knip ik bijvoorbeeld uit een restant van het behang een figuur zodat deze over de naad kan zodat de naad minder opvalt.Breng de lijm gelijkmatig aan

Breng de behanglijm gelijkmatig aan op het behangpapier, en vergeet niet de randen en hoeken in te smeren. Als je te veel lijm gebruikt, kan het papier scheuren of verschuiven, en als je te weinig gebruikt, zal het behang niet goed hechten en krijg je luchtbellen.


Hang het behangpapier recht en in lijn

Start rechts van de potlood streep en hang het eerste stuk behangpapier recht en in lijn met de streep. Zorg ervoor dat het papier gelijkmatig over de muur is verdeeld en strijk de randen voorzichtig glad met een behangspatel. En probeer eventuele bubbels glad te strijken en zorg ervoor dat er geen luchtbellen of plooien ontstaan. Herhaal deze stappen voor de rest van het behangpapier, zorg ervoor dat elk stuk naadloos aansluit op het vorige.

Snijd overtollig behang weg met een stanley mes en lineaal. Zorg dat je telkens nieuw mesje gebruikt. Zo voorkom je dat het gaat kartelen.


Werk netjes en schoon

Werk netjes en schoon terwijl je behangt. Verwijder overtollige lijm meteen met een natte spons of doek en veeg eventuele vlekken of vingerafdrukken zo snel mogelijk weg.

Bekijk het resultaat en wees trots op jezelf


Toch nog beetje behang angst huur een prof in. Arte heeft op youtube duidelijke filmpjes staan met uitleg. (Let op de verschillende type behang.)


Tip: Indien naden in loop der tijd open gaan staan. Maak de naden eerst goed vochtig zodat het behang soepel wordt en ga met een klein penseeltje of je vinger met lijm onder de rand.

Комментарии


bottom of page