top of page

Duurzaam interieur, zonder in te leveren op stijl en comfort.

Als interieurontwerper weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om een interieur te creëren dat past bij de persoonlijkheid en levensstijl van de bewoners. Maar naast het ontwerpen van een esthetisch mooi interieur, is het net zo belangrijk om rekening te houden met de impact van ons interieur op het milieu.


Graag deel ik hoe je een duurzaam interieur kunt creëren dat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor jou en je gezin.



Top 10 tips in willekeurige volgorde. (voor meer info klik op de dikgedrukte woorden)


  1. Materiaal: Kies voor duurzame materialen Het begint allemaal bij de materialen die je kiest. Ga voor duurzame en natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, kurk en katoen & linnen. Vermijd materialen zoals plastic en synthetische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.

  2. Gebruik groene energie. Een duurzaam interieur begint bij de energie die je gebruikt. Kies voor groene energiebronnen zoals zonnepanelen of windenergie om je huis van stroom te voorzien.

  3. Gebruik tweedehands meubels. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook uniek en en geeft karakter aan de ruimte. Ga op zoek naar unieke vintage meubels die nog in goede staat zijn en geef ze een nieuw leven in je interieur.

  4. Vermijd Fast Furniture. Fast Furniture ofwel wegwerpmeubels zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Deze zijn vaak slecht recyclebaar en gaan snel kapot. Investeer in duurzame en tijdloze meubels die jarenlang meegaan, en eventueel makkelijk te verkopen zijn zo levert het ook nog wat op.

  5. Gebruik duurzame verf. Gebruik verf op waterbasis en vermijd verf met oplosmiddelen. Kwalitatief goede verf heeft een keurmerk. Deze verf is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.

  6. Energiezuinige verlichting; LED verlichting vervangt al een geruime tijd de oude vertrouwde gloeilamp. Deze energiezuinige lampen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee omdat ze minder stroom verbruiken.

  7. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en kies voor natuurlijke alternatieven uit grootmoederstijd. Zoals azijn, baking soda en citroen. Deze middelen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.

  8. Kies voor duurzame raambekleding Kies voor duurzame raambekleding zoals houten jaloezieën of gordijnen van natuurlijke materialen zoals linnen en katoen. Deze materialen zijn niet alleen beter voor het milieu, isolatie maar ook voor de luchtkwaliteit in je huis.

  9. Gebruik planten in je interieur Planten zijn niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu en de luchtkwaliteit in je huis. Kies voor luchtzuiverende planten zoals de Sansevieria en de Areca palm.

  10. Recycle en hergebruik Recycleer afval en hergebruik materialen waar mogelijk. Door afval te scheiden en te recyclen draag je bij aan een duurzamer milieu.




Materiaal

Het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen kan een groot verschil maken voor een duurzaam interieur. Een mooi voorbeeld van duurzaam materiaalgebruik is het gebruik van hout. Hout is een natuurlijk materiaal dat hernieuwbaar is en daardoor minder impact heeft op het milieu dan synthetische materialen. Bovendien geeft hout een warme en natuurlijke uitstraling aan je interieur.


Bamboe is ook zo'n krachtpatser voor het interieur. Bamboe groeit snel en heeft daardoor een kleinere ecologische voetafdruk dan andere materialen. Daarnaast is bamboe sterk en duurzaam, waardoor het een goede keuze is voor bijvoorbeeld vloeren en meubels.


Ook kurk is momenteel weer helemaal in opkomst. Kurk is afkomstig van de bast van de kurkeik en heeft daardoor een hernieuwbare bron. Bovendien is kurk isolerend en geluiddempend, waardoor het een goede keuze is voor bijvoorbeeld vloeren.


Katoen en linnen zijn duurzame materialen die veel gebruikt worden voor bijvoorbeeld gordijnen en beddengoed. Dit zijn natuurlijke materialen die biologisch afbreekbaar zijn.


Bovengenoemde materialen hebben niet alleen minder impact op het milieu, maar zorgen ook voor een warme en natuurlijke uitstraling in je interieur.



Groene Energie

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de energie die je gebruikt in je interieur. Door te kiezen voor groene energiebronnen, zoals zonnepanelen of windenergie, kun je jouw ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een duurzamer leefklimaat.


Zonnepanelen zijn een populaire keuze voor het opwekken van groene energie. Met zonnepanelen op het dak van je huis kun je zelf elektriciteit opwekken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en kun je flink besparen op je energierekening.

In Nederland zijn verschillende subsidieregelingen beschikbaar om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren.


Een andere groene energiebron is windenergie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een kleine windturbine in je tuin of door gebruik te maken van een windmolen in de buurt. Windenergie is een duurzame en hernieuwbare energiebron die steeds vaker wordt toegepast in Nederland.


Tot slot is het ook mogelijk om gebruik te maken van groene energieleveranciers. Deze energieleveranciers wekken energie op uit duurzame bronnen en leveren deze aan consumenten. Zo kun je gemakkelijk overstappen naar een groene energieleverancier en bijdragen aan een duurzamer leefklimaat.


Zonnepanelen, windenergie en groene energieleveranciers zijn allemaal goede opties om te overwegen. Door het gebruik van deze groene energiebronnen kun je niet alleen jouw ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook besparen op je energierekening.



Tweedehands meubels

Een mooie manier om bij te dragen aan een duurzamer interieur is door te kiezen voor tweedehands meubels. Door de aanschaf van tweedehands meubels geef je bestaande meubels een tweede kans en hoef je geen nieuwe meubels te kopen die geproduceerd moeten worden. Hierdoor bespaar je niet alleen op grondstoffen en energie, maar ook op kosten.


Daarnaast zijn tweedehands meubels vaak een uniek en karaktervol, wat je interieur een persoonlijke touch geeft. Neem je tijd en ga op zoek naar vintage meubels die nog in goede staat zijn. Zoals een mooie leren fauteuil of een retro dressoir. Door deze meubels vervolgens combineren met moderne stukken creëer je een eclectische interieurstijl.


Als je op zoek gaat naar tweedehands meubels, zijn er verschillende opties om te overwegen. Zo kun je bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel gaan, of online zoeken naar tweedehands meubels op sites als Catawiki, Whoppah, Marktplaats of een van mijn favoriete Nederlandse sites Reliving. Ook zijn er gespecialiseerde vintage meubelwinkels die zich richten op het hergebruik van oude meubels.


Fast Furniture

Vermijd fast furniture, dit is een term die gebruikt wordt voor goedkope, vaak in massa geproduceerde meubels uit China, die bedoeld zijn voor kort gebruik en daarna worden weggegooid. Deze meubels zijn vaak van slechte kwaliteit , waardoor je ze al snel moet vervangen. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.


Veel fast furniture merken, zoals IKEA, JYSK, Xenos en Kwantum, zijn erg populair vanwege de lage prijzen en trendy designs. Maar realiseer dat de kosten op de lange termijn hoger uitvallen door het vervangen van kapotte meubels en het kopen van nieuwe meubels die passen bij de laatste trends.


Investeer bijvoorbeeld in een tijdloos design van goede kwaliteit bankstel of eettafel van massief hout. Deze meubels zijn niet alleen duurzaam, maar kunnen ook een leven lang meegaan. En mocht je ooit besluiten om te verhuizen of je interieur te vernieuwen, dan kun je deze meubels vaak makkelijk her stofferen, verkopen of doorgeven aan familie of vrienden.



Duurzame Verf

Duurzame verf heeft minimale impact op milieu en op je gezondheid. Criteria zijn grondstoffen, energiebesparing, verpakking en VOS-uitstoot. Kies verf met lage VOS-uitstoot, mét certificering en van natuurlijke materialen.

Vermijd wegwerpartikelen zoals kwasten en verfbakjes, elk jaar van kleur wisselen en gebruik enkel wat nodig is.


De gezondste optie voor in huis is op waterbasis, minder schadelijke geur en vaak een Cradle to Cradle-keurmerk. Merken die duurzaam produceren met een keurmerk zijn Little Greene (Intelligent Paint), Lab Paint (Lab Eco Paint) en Farrow & Ball. Flexa (Pure), Histor (Perfect Base Muurverf en Perfect Finish Lakverf) en Sikkens (Rubbol AZ Plus en Rubbol SB Plus) maken ook ecologische verven.

Ga geen verf na laten maken op een goedkoper alternatief. Onthoud dat verschillende merken hun eigen receptuur hebben en het mengen van verschillende merken verf met elkaar niet wordt aangeraden. Dit kan leiden tot kleurafwijkingen en het is dus verstandig om te kiezen voor een merk dat past bij je budget en de uitstraling die je wilt creëren in je huis.



Energiezuinige verlichting

Door te kiezen voor LED-verlichting in huis bespaar je niet alleen energie, maar ook kosten op de lange termijn. Deze verlichting gaat veel langer mee dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Hierdoor hoef je ze minder vaak te vervangen en dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Een voorbeeld van een duurzaam verlichtingsmerk is Philips Hue, dat zich richt op slimme verlichting met een laag energieverbruik en een lange levensduur. Andere merken die duurzame verlichting aanbieden zijn bijvoorbeeld Osram en IKEA.



Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn niet alleen beter voor het milieu en je gezondheid, maar ook voor je portemonnee omdat ze goedkoper zijn dan de meeste agressieve schoonmaakmiddelen. Deze middeltjes uit grootmoederstijd zijn veel beter voor je interieur & gezondheid.


Zo laten huidige schoonmaakmiddelen een dunne filter achter wat juist vuil aantrekt. En na verloop van tijd een soort van grauwe sluier over je vloer of andere oppervlakten achterlaat. Zo zonde en helemaal niet nodig.


Zo is Azijn bijvoorbeeld een uitstekende allesreiniger en kan worden gebruikt om kalkaanslag te verwijderen, vetvlekken te verwijderen en vieze geurtjes te neutraliseren. Baking soda is ook een veelzijdig schoonmaakmiddel en kan worden gebruikt om vlekken te verwijderen, badkamertegels schoon te maken en als geurverfrisser in de koelkast. Citroen is perfect om vet en kalkaanslag te verwijderen en geeft een heerlijke frisse geur aan je huis. Meng bijvoorbeeld water, azijn en citroensap in een spuitfles en je hebt een effectief en natuurlijk schoonmaakmiddel voor de badkamer en keuken.



Duurzame raambekleding

Voor duurzame raambekleding, zijn er verschillende Nederlandse merken die hierin gespecialiseerd zijn. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

  1. Luxaflex: Luxaflex heeft een ruim aanbod aan duurzame raambekleding. Zo bieden ze bijvoorbeeld houten jaloezieën aan die gemaakt zijn van FSC-gecertificeerd hout.

  2. Verosol: Verosol maakt gebruik van innovatieve materialen om raambekleding te produceren die niet alleen duurzaam is, maar ook bijdraagt aan de isolatie van je huis. Zo bieden ze bijvoorbeeld raambekleding aan met een speciale warmtewerende laag.

  3. A House of Happiness: Dit Nederlandse merk produceert gordijnen van natuurlijke materialen zoals linnen en katoen. Bovendien werken ze volgens het Cradle to Cradle-principe, wat betekent dat ze hun productieproces zo duurzaam mogelijk proberen te maken.

Tip: Wil je graag weten hoe duurzaam een bepaald merk is? Kijk dan naar de keurmerken die ze dragen, zoals het FSC-keurmerk voor hout of het GOTS-keurmerk voor textiel.



Gezond Groen

Ga voor een plant die past bij de lichtomstandigheden en luchtvochtigheid in jouw huis, zodat de plant goed kan gedijen en optimaal kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Zo gedijt de Sansevieria het beste op een lichte plek, terwijl de Areca palm juist van halfschaduw houdt.


Houdt er rekening mee dat sommige planten giftig kunnen zijn voor huisdieren. Als je huisdieren hebt, kies dan voor luchtzuiverende planten die niet giftig zijn, zoals de Calathea of de Phalaenopsis orchidee.


Wil je je planten nog duurzamer maken? Kies dan voor turf vrije biologische potgrond en vermijd het gebruik van pesticiden. Goed voor een gezond binnenklimaat, maar ook voor dieren en insecten.


Gelukkig zijn veel Nederlandse merken die gespecialiseerd zijn in duurzame planten voor je interieur. Bijvoorbeeld het assortiment van Green Lifestyle Store, Sprinklr of Wildernis Amsterdam. Deze merken bieden een ruime keuze aan luchtzuiverende planten die niet alleen mooi zijn, maar ook bijdragen aan een gezonde leefomgeving.



Recycle en hergebruik

Recycle en hergebruik zijn een van de belangrijkste pijlers voor een duurzaam leven. Door materialen opnieuw te gebruiken of te recyclen, verminderen we de hoeveelheid afval en dragen we bij aan het behoud van de natuur.

Hieronder vind je een aantal tips om dit in de praktijk te brengen:

  1. Scheid je afval

  2. Koop tweedehands: In plaats van nieuwe spullen te kopen, kun je ook tweedehands kleding, meubels en andere spullen aanschaffen. Dit bespaart niet alleen geld, maar vermindert ook de vraag naar nieuwe producten.

  3. Repareer kapotte spullen: In plaats van kapotte spullen weg te gooien, kun je proberen ze te repareren. Dit bespaart niet alleen geld, maar vermindert ook de hoeveelheid afval die we produceren.

  4. Maak gebruik van herbruikbare producten: In plaats van wegwerp producten te gebruiken, kun je herbruikbare producten aanschaffen zoals herbruikbare boodschappentassen, drinkflessen en koffiebekers.

  5. Geef spullen een tweede leven: Spullen die je niet meer gebruikt, kun je weggeven aan familie, vrienden of goede doelen. Zo krijgen deze spullen een tweede leven en voorkom je dat ze onnodig bij het afval belanden.


Door deze tips toe te passen, kun je bijdragen aan een duurzamere toekomst en een positieve impact hebben op het milieu.

bottom of page