top of page

HELP! We gaan verbouwen

Deze titel roept meteen een gevoel op wat menig huiseigenaar voelt bij de zin; "We gaan verbouwen".


Volle agenda's van aannemers, stijgende prijzen, lange levertijden, wat besteden we uit? Hoeveel vrije dagen kan ik besteden? En dan nog alle keuzes die gemaakt moeten worden op praktisch en esthetisch vlak. Dit zijn enkele onderdelen die bij de organisatie van een verbouwing komen kijken..


Om een verbouwing of renovatie te overleven deel ik in deze post vele tips die je kunnen helpen.


Voor als je tijdens de verbouwing of renovatie in je huis blijft wonen

  • duidelijke afspraken omtrent bouwtijden

  • Beperken van stof

  • Vraag hulp

  • Zorg voor jezelf


Planning

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt zeker bij verbouwen. maak een gedetailleerd plan. En laat deze door de aannemer checken of deze realistisch is. Hang werktekeningen op in de ruimte en zorg dat er altijd voor dat de nieuwste versie op de bouwplaats aanwezig is. Ook de vergunningen voor bijvoorbeeld een dakkapel moet aanwezig zijn.

Een visuele tijdlijn, materialenlijst en eventuele 3d visualisaties geeft snel een overzicht wat er moet gebeuren en wat de verwachtingen zijn. Gedetailleerde werktekeningen van externe partijen, voor de keuken, interieurbouwer, stalendeuren etc., zorgen voor duidelijkheid op de werkvloer.


Blijf flexibel in je planning, er kan altijd vertraging optreden.


Communiceer.

Houdt nauw contact met de (hoofd)aannemer en communiceer duidelijk je verwachtingen en eventuele wijzigingen in de plannen.

Maak afspraken met de aannemer wie er op de werkvloer het aanspreek punt is.Werktijden

Niet geheel onbelangrijk zijn de werktijden. Hoe laat wordt er gestart en gestopt. En eventueel hoe laat mag er met zwaar materieel gewerkt worden met het oog op buren ed. Werken ze in de weekenden door en hoe zit het met de bouwvak?


Opgeruimde ruimte

Zorg voor een ruimte waar veilig gewerkt kan worden. Alles wat naar opslag kan en/of ergens anders verplaatst kan worden uit de ruimte verwijderen. Dit zorgt voor ruimte, maar ook minder kans dat er spullen beschadigen tijdens renovatie. En geloof me uit ervaring weet ik stof gaat overal inzitten. Indien het echt niet anders kan, overleg met aannemer, zet het op meubilair op wielen zodat ze makkelijker zijn te verplaatsen en bescherm het met plastic zeilen of verhuisdekens.
Waar heb je geen invloed op

  • weer

  • stijgende prijzen


En als laatste nog vergeet je (nieuwe) buren en buurtgenoten niet. We werken tegenwoordig veel meer thuis en er wordt overal flink verbouwd. Buren kunnen last hebben van geluid (slopen, boren, radio) maar ook van verkeershinder in de straat door de vele busjes, parkeerproblemen door containers etc. Door je buren in te lichten over je plannen en ze op de hoogte te houden over bijvoorbeeld een kraan die de straat enige tijd blokkeert voorkom je veel ergernis. Nodig ze eventueel uit op de bouwplaats en laat zien waar je mee bezig bent.


Laatst vertelde een opdrachtgever dat ze voor aanvang van de verbouwing de buurt hadden uitgenodigd in de tuin voor een drankje en bbq. Ze hebben verteld van de plannen en mogelijk overlast. Nul klachten gehad en alleen maar nieuwsgierig buren over hoe ver ze al waren.


Comments


bottom of page