top of page
Foto van schrijverDavina de Ranitz

Verbouw checklist

Verbouwen versus renoveren

Gevoelsmatig klinkt het hetzelfde maar in de bouwwereld praten we toch echt over twee verschillende disciplines. Raakvlakken zijn wel degelijk aanwezig


We hebben het over verbouwen als er gekozen is voor bouwkundige veranderingen. Dat wil zeggen, een draagmuur verwijderen, dakkapel plaatsen of toch die vier meter uitbouwen.

Renoveren is het verbeteren/moderniseren van de woning, zonder bouwkundige aanpassingen. Denk aan het vervangen van de krakende trap voor een nieuw exemplaar. Stucwerk en schilderen, vloeren en tegels vervangen etc.


Er zijn nog twee termen die in de volksmond door elkaar worden gehaald. Aanbouw en uitbouw. Een aanbouw is een geheel afzonderlijk nieuwe ruimte die aan het huis wordt toegevoegd. Bij een uitbouw wordt de bestaande woning vergroot. Bijvoorbeeld; een hoekwoning die een gameroom aan de zijkant van het huis laten bouwen (met toegang tot het huis) noemen we een aanbouw. Een rijtjeshuis wat vier meter erbij krijgt om de keuken te vergroten noemen we een uitbouw.


Een van de raakvlakken van een verbouwing en renovatie is de voorbereiding.



Weet wat je wilt

Video still uit de reclame van Royal Club "Doe maar wat..." https://www.youtube.com/watch?v=pZXW5pxxBHY

Dit klinkt logisch en makkelijk. In de praktijk is de ervaring toch anders als het op een verbouwing of renovatie aankomt. Ik vergelijk dit stukje vaak met de reclame van Royal Club 'Doe maar wat'....


Als jezelf niet de keuze maakt doet de aannemer het voor je. Dan gebruikt hij materialen die hij altijd gebruikt, de schilder gebruikt zijn vertrouwde verfmerk, de elektricien plaatst de centraaldoos midden op je plafond en de loodgieter plaats de buitenkraan op een voor jou onlogische plek. Door hier tijdig over na te denken en keuzes te maken kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Leg al deze keuzes ook vast zodat iedereen weet wat er van ze verwacht wordt.


Maak een moodboard of een Pinterest bord aan en verzamel inspiratie en informatie over merken en dergelijke. Zo krijg je ook al een idee wat het allemaal kost.


Budget

Het vaststellen van een budget is niet het leukste onderdeel van de verbouwing. Maar wel de aller belangrijkste. Houd in de huidige tijd een flinke marge aan minimaal 20% afhankelijk hoe ervaren je bent in verbouwen. De offerte van de aannemer dekt vaak niet alle kosten die bij een verbouwing komen kijken. Denk aan het huren van een hijskraan voor plaatsen van dakkapel, bouwleges, containers voor afval, huur voor een minigraver tbv fundering etc. De extra kosten die het met zich meebrengt als je een paar weken zonder keuken zit en afhankelijk bent van afhaal en Uber eats. Of het huren van tijdelijke woning als het om een grote verbouwing gaat. De talloze bezoekjes aan de plaatselijke bouwmarkt. Eventuele notaris en bankkosten. Door de huidige prijsstijgingen van materialen en beschikbaarheid wordt een budget ook flink op de proef gesteld.

Je kan geld besparen door zelf te slopen. Kosten zijn ook makkelijk te drukken door elke dag zelf op te ruimen. Scheelt tijd voor de aannemer. Je hebt liever dat de expert zijn werk doet dan dat hij staat op te ruimen toch? Dat kan bijvoorbeeld zomaar het verschil uitmaken voor een luxere afwerking van de keuken.


Interieurontwerp & constructietekeningen

Voordat je naar een aannemer toestapt is het fijn als de plannen concreet zijn. Zowel voor jullie als de aannemer. Zo spreken jullie dezelfde 'taal' en weet de aannemer wat er van hem verwacht wordt en kan hij een offerte op maat maken.

Hierin kan ik als interieurontwerper een grote rol spelen. Mijn expertise ligt in het herindelen en verbouwen van bestaande en woningen. Ik maak op basis van jullie wensen een plan en werk deze uit in 3d visualisaties en op verzoek tot in detail bouwtekeningen voor maatwerk. Indien er geen constructietekeningen aanwezig zijn, is het verstandig om een constructeur deze te laten berekenen en maken. Dit wordt door zowel de interieurontwerper, architect en aannemer uitbesteed aan de constructeur om rekenfouten te voorkomen.


Aannemer of (deels) zelf doen

Nu de plannen concreet worden is het tijd om aannemers te benaderen. Vraag in je netwerk rond naar ervaringen, of loop een rondje door de wijk en zie je een aannemer aan het werk, zet deze ook op je shortlist. Vraag ongeveer 3 offertes op zodat je het met elkaar kan vergelijken. Laat je niet afschrikken door het beschikbaarheidstermijn. Mijn ervaring momenteel met aannemers is dat ze vaak al een jaar vol geboekt zijn. Maar voor de wat kleinere klussen hebben ze soms wel tijd, doordat een groter project leveringsproblemen oid zijn en deze dan vooruit geschoven moet worden. Maar zet wel je vraagtekens als de aannemer snel kan starten. En misschien nog belangrijker dan het bedrag op de offerte, zorg dat je een klik hebt met de aannemer.


Vragen aan de aannemer:

  • Doe je het werk zelf, of maak je gebruik van onderaannemers

  • wat zijn de algemene voorwaarden

  • laat de offerte zo specifiek als mogelijk opmaken, hoe groot de stelposten, wat kost eventueel meerwerk

  • Welke werkzaamheden horen bij de klus

  • Verwachte duur van de verbouwing

  • Welke dagen ze aan het werk zijn en tijdstip

  • Hoe verloopt communicatie tijdens de bouw

  • Afspraken omtrent bouwplaats (schoon en veilig)

  • Wat kost meerwerk

  • Eventueel plaatsen van bouwkeet en/of mobiele toilet (zeker aan te raden als je zelf in het huis blijft wonen tijdens verbouwing / renovatie)

  • Hoe flexibel is de aannemer tijdens de verbouwing indien er veranderingen doorgevoerd moeten worden ivm leveringsproblemen of prijsstijgingen

  • Hoe gaat hij om met materialen. In tijden van schaarste is het fijn om te weten wat hij doet met materialen die over zijn. Belanden deze in de container of zet je ze zelf bijvoorbeeld op marktplaats. Je hebt er vaak wel al voor betaald.

  • de garantievoorwaarden

Laat alles schriftelijk vastleggen.


Check vergunningen

Check de gemeente vooraf of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing. De doorloop tijd voor een bouwaanvraag duurt momenteel gemiddeld 14 weken.


Tijd & Planning

Snel verbouwen bestaat niet. Tijdsdruk geeft stress, en door stress is een fout zo gemaakt. En dat kost weer extra geld. Laat de aannemer een planning opstellen. De vakman weet immers hoeveel tijd iets kost. Zo houdt hij rekening met droogtijd van pas gestort beton en bouwt hij marges in met betrekking tot het weer. De planning is hierdoor realistisch. Geloof me een goede vakman heeft zijn volgende klus ook al op de planning staan, hij zal er alles aan doen om de planning te halen.


Tip: Houd een logboek bij wanneer wat gedaan is. Zo is er achteraf geen discussie over meerwerk of invulling van de stelposten.


Buren

Verbouwen geeft overlast. Licht je buren tijdig in over je voorgenomen plannen. Wie weet willen ze wel meedoen met een uitbouw, of het schilder werk. Dat kan veel geld schelen. Voor de buren kan de verbouwing ook ingrijpend zijn, vooral bij uitbouwen, houd hier rekening mee. Maar ook een stukje verwachtingsmanagement naar je buren toe is fijn.

  • Hoe lang gaat het duren

  • wie is de aannemer,

  • wat te doen bij schade

  • Wat zijn de werktijden/ wordt er in het weekend gewerkt.

  • Bij wie mogen ze klagen mbt geluidoverlast ed.

  • Drukte in de straat

  • Waar komt de container etc.

  • Nodig ze uit op de bouwplaats en laat zien wat je aan het doen bent. (scheelt een hoop geklaag)


Waar ga je wonen tijdens de verbouwing

Zeker niet onbelangrijk, denk vooraf goed na of je in het huis blijft wonen tijdens de verbouwing of dat je tijdelijk ergens anders gaat zitten. Vraag eventueel advies aan de aannemer wat mogelijk is. Zo zijn wij tijdens onze allereerste verbouwing in het huis blijven wonen. De keuken hebben we als allerlaatste laten slopen. Ondanks dat er al geen weken meer een achtergevel in zat konden we nog steeds gebruik maken van de (buiten)keuken. Doordat de aannemer zo goed met ons meedacht had hij de oude glazen deuren geplaats als stofwand. Zo zaten we overdag niet in het donker en hadden we een doorgang naar de keuken.


Na vele verbouwingen heb ik vele praktische tips. Deze ga ik ook met jullie delen in een volgende blogpost.




Commentaires


bottom of page