top of page

Januari in de spotlight met het juiste lichtplan

Januari trappen we af met een blog over verlichting

De gezellige lichtjes, de schittering van kerstballen en andere versiering zijn weer op zolder opgeborgen. Nog een maand of elf wachten tot ze weer tevoorschijn komen. De sfeer is eruit, een zee aan ruimte die de kerstboom in nam achterlatend.


De prachtige vloerlamp Occhio Sento
Occhio Sento, vloerlamp

Tja en wat ligt er nu voor ons? De donkere maanden naar de lente toe.

Ik heb nieuws voor je: de gezellige sfeer blijft met de juiste verlichting én lichtplan. Huh wat is het verschil dan? Een lichtplan maakt gebruik van verschillende scenes. Zo heb je in de avond aan tafel tijdens het diner een heel ander licht nodig dan als je overdag aan het werk bent aan dezelfde tafel. Door hier goed over na te denken wat de functies van de ruimtes zijn gedurende de dag kun je per functie bekijken wat nodig is en daar pas je de verlichting op aan. Dit is uiteraard persoonlijk en zo bestaat er geen kant en klare oplossing voor elk huis.
Occhio is simpel te bedienen via Occhio Air via bluetooth. Dit kan zelfs zonder gebruik van tablet of smartphone, met de aircontroller
simpele bediening met Occhio Air

Smartverlichting

Vaak wordt er gedacht dat Smart verlichting de oplossing is voor instant gezellige sfeer. Daar gaat het fout want de sfeer komt door het gebruik van een goed lichtplan. Daar is rekening gehouden met de plaats en het aantal armaturen.


Een combinatie van direct, diffuus en indirect licht. En laten we uiteraard ook vormgeving van de armatuur niet vergeten. Als bovenstaande klopt kan smart verlichting zeker dienen in sfeer en het gebruiksgemak van verlichting. Zoals vooropgestelde lichtscenes, het automatisch dimmen en tal van andere voordelen. Door het werken met lichtscenes ervaar je de ruimte telkens anders.
Wat neem je in overweging tijdens het maken van een lichtplan?

  • Indeling van de ruimte, en toegepast meubilair is bepalend voor welke type verlichting waar komt. Zo is een leeslamp naast de bank prettig als je ’s avonds graag een boek leest.

  • De kleuren van wanden, vloer en plafond. Zo behoeft een donkere woonkamer veel meer verlichting dan een wit Jan des Bouvrie ontwerp.

  • Textuur is ook een belangrijk onderdeel van een lichtplan. Bij gebruik van alleen diffuus en/of indirect licht ogen gebruikte texturen vlak. Zonde als je een robuuste vloer hebt. Bij slecht gestucte wanden is het een voordeel als niet alle details zichtbaar zijn.

  • Een gaaf kunstobject staat met de juiste verlichting in de spotlights. En trekt aandacht om bekeken te worden.

  • Ben je de gelukkige eigenaar van een architecturaal hoogstandje, benadruk deze en licht het uit.

  • Een lange hal is spannend door de kracht van herhaling. Dit kan zowel met spots of wandverlichting.

  • Werk je ’s avonds graag nog wat uit. Zorg voor goed licht op je werkblad, zonder ongewenste schaduwvorming. En nee alleen een bureaulamp is niet voldoende, de rest van de ruimte heeft ook goed licht nodig ter voorkoming van vermoeide ogen.


Een lichtplan is niet alleen spannend door gebruik van licht, schaduw is net zo belangrijk. Door het spelen met licht en schaduw maak je echt een verschil tussen een on- en gezellige ruimte.


Brachtige lampen van Occhio Sento sospeso. deze zijn zeer geschikt voor het gebruik boven een keukeneiland.
Occhio Sento sospeso,

Comentários


bottom of page